La pell de la poma, una gran aliada contra l’excés de pes i l’obesitat

Estudis recents corroboren el conegut refrany anglès “An apple a day keeps the doctor away”. Concretament parlem de l’àcid ursòlic, que trobem, sobretot, a la pell de la poma i que té moltes aplicacions terapèutiques.

 

El 2012 uns investigadors de la universitat d’Iowa ja van trobar evidències del poder que té de la pell de la poma a l’hora de cremar calories gràcies a la presència d’una substància, l’àcid ursòlic, capaç de prevenir malalties com l’obesitat, la diabetis o les patologies hepàtiques, entre d’altres.

 

L’àcid ursòlic és una substància triterpenoide, lipòfila, que es troba a les capes ceroses de la pell de les pomes i que té una acció antioxidantanticancerígenaantidiabèticacardioprotectorahepatoprotectora i preventiva de la degeneració muscular.

Mecanisme d’acció

Sembla que els beneficis de l’àcid ursòlic van més enllà de la pèrdua de pes, i que podria ser un tractament contra el càncer, la diabetis, les malalties cardiovasculars, neurodegeneratives, hepàtiques i les infeccions bacterianes i víriques.

Els mecanismes d’acció de l’àcid ursòlic són diversos i podrien estar relacionats amb:

La modulació de la inflamació en la regulació del factor nuclear-kappa B (NF-kB), mediador de la resposta immune.

La millora en la senyalització de l’apoptosi i mort de les cèl·lules canceroses.

L’augment de la senyalització d’insulina en el teixit adipós.

Fonts d’àcid ursòlic

Trobem àcid ursòlic a les pomes, majoritàriament a la pell, a les peres, als nabius, a la pell del raïm, a les algues i també a les fulles de diverses plantes com el romaní, el marduixl’espígol, la farigola i l’orenga.

Beneficis de l’àcid ursòlic

1. Diabetis i obesitat

Un estudi recent ha avaluat els efectes beneficiosos de l’àcid ursòlic en pacients amb síndrome metabòlica que van prendre’n 150 mg al dia abans d’esmorzar durant dotze setmanes.

L’àcid ursòlic fa que el múscul esquelètic capti millor la glucosa i redueix la resistència a la insulina, cosa que regula l’entrada de la glucosa en les cèl·lules.

No només s’ha registrat una disminució del pes sinó una reducció dels nivells de triglicèrids i colesterol total, un augment de la concentració d’HDL, el colesterol bo, i una baixada de la concentració plasmàtica de leptina, que sol estar alta quan hi ha sobrepès i obesitat.

 2. Creixement de greix marró

El greix blanc emmagatzema calories mentre que el greix marró genera calor en resposta a l’estímul del fred i ajuda a cremar l’excés de calories.

La mala notícia és que molts de nosaltres tenim greix marró quan naixem, però l’anem perdent al llarg de la vida.

L’àcid ursòlic activa els receptors del factor de creixement insulínic IGF-I i promou el creixement del greix marró.

 

3. Protector en malalties cardiovasculars i del sistema nerviós

L’ús d’àcid ursòlic s’associa amb una freqüència cardíaca més baixa, una reducció de l’oxidació lipídica, de la hiperplàsia de l’íntima dels vasos sanguinis i una inhibició dels paràmetres inflamatoris relacionats amb l’aterosclerosi com la IL-6 i el PCR.

 4. Acció sinèrgica de l’àcid ursòlic i la metformina

L’àcid ursòlic administrat amb metformina o amb gliclazida –medicaments hipoglicemiants que es fan servir en la teràpia de diabetis de tipus 2– millora significativament la sensibilitat a la insulina.

Així mateix, combinar metformina i àcid ursòlic millora els nivells de sucre en sang si comparem els efectes del medicament administrat de forma individual.

5. Inhibidor de l’aromatasa

L’àcid ursòlic pot inhibir l’aromatasa, l’enzim que fa que la testosterona es converteixi en estrogen i que s’expressa sobretot en el teixit adipós. Per aquesta raó, podria ser útil en la teràpia de patologies relacionades amb un excés d’estrògens.

 6. Protector hepàtic

Pel que fa al fetge, l’àcid ursòlic millora l’esteatosi grassa no alcohòlica, disminueix la síntesi de triglicèrids al fetge i inhibeix l’acetil-CoA carboxilasa, l’enzim relacionat amb la síntesi endògena de greixos.

L’àcid ursòlic és un agent protector enfront de la fibrosi hepàtica i indueix la mort de cèl·lules de carcinoma hepatocel·lular.

 7. Càncer

Una de les característiques distintives de la transformació a cèl·lula maligna és l’afectació dels mitocondris, orgànuls de les cèl·lules que tenen com a funció principal la producció d’energia mitjançant el consum d’oxigen i el control sobre la seva apoptosi o mort cel·lular.

El mitocondri és un dels objectius de les teràpies en el tractament del càncer, perquè la seva activitat es veu afectada quan la cèl·lula sana es torna tumoral.

La relació de l’efecte anticancerigen de l’àcid ursòlic i la seva acció de protecció cap als mitocondris s’està revisant.

8. Protecció davant de la tuberculosi i la toxoplasmosi

L’àcid ursòlic i l’àcid oleanòlic, un altre triterpè de la mateixa família, s’han utilitzat en un estudi en vitro en macròfags, glòbuls blancs amb funció fagocitària, infectats in vitro amb Mycobacterium tuberculosis.

Aquests triterpens van reduir el creixement de Mycobacterium en macròfags, van estimular la producció d’òxid nítric i d’espècies reactives d’oxigen que tenen acció bactericida.

Alguns treballs d’investigació suggereixen que l’àcid ursòlic pot ser eficaç com a immunomodulador i com un possible agent candidat per desenvolupar nous fàrmacs contra la toxoplasmosi, que causa infeccions lleus i asimptomàtiques, però que durant l’embaràs pot afectar el fetus i generar malformacions greus.

 9. Salut de la pell

L’àcid ursòlic, a més, té aplicacions cosmètiques: evita les arrugues i el fotoenvelliment.

És capaç d’incrementar els nivells de ceramides i queratinòcits, i afavorir, així, la regeneració de la barrera hidrolipídica de la pell.

Conclusions

L’àcid ursòlic és un compost d’origen vegetal amb moltes aplicacions terapèutiques. Els estudis se centren en el paper que pot exercir pres com a complement per tractar i prevenir el càncer, i també en la teràpia complementària per al sobrepès i l’obesitat.

El meu consell, a partir d’ara, és consumir una poma ecològica cada dia perquè es compleixi la cèlebre dita anglesa.